20. 02. 2024.

Minimalne površine stanova u Crnoj Gori

Stanovi za prodaju u Crnoj Gori moraće da ispune određene norme.

U Crnoj Gori, od 01.01. Od 2024. godine primenjuju nova pravila u izgradnji stanova, prema Pravilniku koji je stupio na snagu u ljeto 2023. godine.

Stambene zgrade će morati da ispune određene uslove u pogledu površine stanova.

Prema Pravilniku o izradi tehničke dokumentacije za stambeni objekat, garsonjera ne može biti manja od 25,5 m2.

Minimalna površina spavaće sobe za jednosoban stan ne može biti manja od 12 m2, a ta soba je predviđena za 2 osobe.

Ukupna površina jednosobnog stana ne može biti manja od 46 m2.
Jednoiposoban stan je stan sa spavaćom sobom od 12 m2, predviđen za 2 osobe i drugom prostorijom za jednu osobu, površine ​​​​​​​​​​​​8,5 m2.

Jednoiposoban stan može imati najmanje 58,5 m2.

Jednosoban stan mora imati dve sobe od po 12 m2, odnosno 71 m2, a dvoiposoban dvosoban od 12 m2 i jednu od 8,5 m2, ukupno 80 m2.
Trosoban stan može imati minimalnu površinu od 89 m2, četvorosoban od 112 m2.

Zato kada se odlučite za kupovinu nekretnine kontaktirajte nas, kako bismo vam pokazali najbolju ponudu stanova u Crnoj Gori za prodaju.

Ostale prostorije su takođe ograničenih dimenzija, kao i zajedničke prostorije, parking i garažna mesta, pešačka zona oko zgrade/trotoari, širina lifta itd.

Od uvođenja ovih pravila se očekuje podizanje životnog standarda na viši nivo i komfor kao osnova za blagostanje savremenog čoveka.

Izvor:

PRAVILNIK O USLOVIMA ZA IZRADU TEHNIČKE DOKUMENTACIJE ZA STAMBENU ZGRADU
(“Službeni list Crne Gore”, br. 066/23 od 30.06.2023

O ovome imate na našoj instagram stranici.

Stanovi za prodaju, kao i druge nekrentine dostupne su na našem sajtu. Pogledajte ponudu.
Ukoliko želite da investirate u nekretnine na crnogorskom tržištu, mi smo specijalizovana agencija koja Vam može pomoći da odaberete najkvalitetnije stanove za prodaju u Crnoj Gori idite i proverite https://www.masterrealestate.me/ .

Zašto Crna Gora:

Crna Gora, zemlja kontrasta i izuzetne ljepote, nudi neodoljivu atrakciju za one koji traže jedinstven i ispunjen život. Ova mediteranska destinacija nudi spoj netaknute prirode, bogatog kulturnog nasleđa i gostoljubivog stanovništva, što je čini posebnim mestom za život. Evo nekoliko razloga zašto neko može da izabere Crnu Goru za svoj dom:

Živopisna priroda: Crna Gora je dom brojnih prirodnih ljepota, uključujući prekrasne obale Jadranskog mora, impozantne planine, magična jezera poput Skadarskog jezera i netaknute nacionalne parkove. Ovde se nalaze rajski pejzaži koji pružaju mir i inspiraciju.

Kulturna raznolikost: Sa bogatom istorijom i uticajem različitih kultura, Crna Gora nudi fascinantan spoj tradicije, arhitekture i gastronomije. Gradovi poput Kotora i Cetinja odražavaju duh prošlih vremena, dok su savremeni gradovi poput Podgorice i Budve dinamični centri umjetnosti, zabave i kulinarskih užitaka.
Prijateljsko stanovništvo: Crnogorci su poznati po gostoprimstvu i toplini. Osećaj zajedništva i prijateljstva često karakteriše svakodnevni život, stvarajući atmosferu u kojoj se lako osećate dobrodošli.

Ekonomske mogućnosti: Crna Gora nudi razne ekonomske mogućnosti, od turizma do investicija u nekretnine i poljoprivredu. Stalni ekonomski razvoj doprinosi održivosti i pruža mogućnosti za rad i poslovanje.

Kvalitet života: Opšta opuštenost života, umjeren tempo, te blizina različitih aktivnosti doprinose visokom kvalitetu života u Crnoj Gori. Ljudi ovde cene način života koji promoviše ravnotežu između posla i uživanja u prirodi.